Miyofasiyal Ağrı Sendromu
- Prof. Dr. Atilla İLHAN
- 10 Şub 2017
- 1 dakikada okunur

Halk arasında kas romatizması olarak da bilinen bu durum, sebebi bilinmeksizin herhangi bir bölgesel kas-iskelet sistemi ağrısını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kaslar ve onunla ilişkili yumuşak dokularda ağrı, hareket kısıtlığı, hassasiyet gibi belirtiler vardır. Miyofasiyal ağrıların en önemli sebepleri; travmalar, duruş bozuklukları, tekrarlayan hareketler, stres, aşırı kullanım, doğumsal bozukluklar gibi nedenlerdir.
Boyun, sırt, bel ağrısı ile başvuran hastaların %50’sinde miyofasiyal ağrı sendromu görülmektedir. Bu kadar yaygın olmasına rağmen yanlış tanı nedeniyle hastalar doktor doktor dolaşırlar. Sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılır. Özellikle de boyun, bel fıtıkları ve siyatalji ile karıştırılır. Hemen her yaşta görülebilir. Kaslarda ağrı, kasılma, batma, uyuşma, karıncalanma, çekilme ve sıkışma tarzında şikayetler yaygındır. Bu şikayetlere özellikle sırt ve boyun bölgesinde olanlara, terleme ve üşüme hissi de eşlik edebilir. Bacaklarda da üşüme sıktır. Hastalık en sık boyun, bel, sırt, kalça, omuz, kollar ve bacaklarda görülür. Aslında vücutta kasın olduğu her yerde şikayetler görülebilir. Oldukça sıkıntılı ve kişiye hayatı adeta zehir eden bir hastalıktır.
Temel neden; sürekli kasılan kas liflerinin bir kısmının gevşeyememesi ve gergin bant tarzında kasılı kalmasıdır. Bu lifler muayenede ağrılı ve gergin olarak hissedilir. Hastalığın teşhisinde özel bir laboratuvar yöntemi yoktur. Teşhis hastanın anlattıkları ve muayene bulguları yardımı ile konulur.
Tedavisinde fizik tedavi ve ilaçlar yardımcı olabilir. Ancak “kuru iğne” yöntemi son derece etkilidir ve yan etkisinin olmaması nedeniyle en çok tercih edilen yöntemdir. Etkinlik, tecrübeli ellerde %92-95 oranındadır. Hastalığın şiddetine göre haftada bir, toplam 3-5 seans uygulanır.
http://dratillailhan.wixsite.com/profdratillailhan
Comments